top of page

Competities & optredens

Competities (feiseanna in het Iers) en optredens maken al eeuwen intrinsiek deel uit van de Ierse danscultuur. En wij zetten deze traditie natuurlijk graag door in België.

Optreden doen we meestal op vraag van externe organisaties die om uiteenlopende redenen Ierse dans willen tentoonstellen of zien. Om de zoveel jaar volgt er ook al eens een heel eigen dansshow, waarbij we een avondvullend programma voorzien. Onze voorgaande shows, Aithne, An Irish Folk Night en Tara Hill waren uitverkocht.

 

Optredens

Optredens zijn natuurlijk nooit verplicht voor dansers en danseressen. En je kiest natuurlijk steeds zelf aan welke optredens je al dan niet deelneemt. Deelnemen kan echter vaak al vanaf het eerste dansjaar. Maar natuurlijk hangen we hier een beetje af van de vraag. 

We treden vooral op om allerlei noodzakelijke kosten te financieren. Maar ook verre en dure uitstappen kunnen hierdoor wat verlicht worden. Daarnaast is optreden natuurlijk ook gewoon heel erg leuk om te doen. De, soms ietwat stressvolle, repetities, de groepsdansen, de sfeer backstage, de trots en het teamwerk maken het allemaal stuk voor stuk unieke ervaringen.

 

Competities (feiseanna)

Feiseanna (of feis in het enkelvoud) zijn natuurlijk ook nooit verplicht. Op deze competities kan je deelnemen in verschillende categorieën. Veruit de best gekende categorie is die van de solodansen. Hierbij danst iedere danser of danseres binnen een leeftijdsgroep zijn of haar solodansen. Als je wint op een bepaalde dans, dan mag je deze niet meer opvoeren in je huidige niveau, maar moet je een niveau stijgen. Dat betekent vaak een hele boekhouding, maar ook hier helpen de dansjuffen graag om alles bij te houden.

Daarnaast kan je ook deelnemen aan de ceilicompetitie. In dat geval voer je als groep van twee tot zestien dansers traditionele groepsdansen op. De minst gekende categorie is die van de choreografieën en toneeldansen. Dan worden groepsdansen opgevoerd die gecreëerd zijn door de teachers van verschillende dansscholen. Elke categorie kan je wel op de wereldkampioenschappen brengen.

Feiseanna vergen altijd best wat repetitie en voorbereiding, maar zijn een enorm leerrijke en fijne aanvulling. Er worden echter geen feiseanna in België georganiseerd, daarom moeten we steeds een eindje reizen naar Nederland, Duitsland, Frankrijk of zelfs Ierland. Deze stressvolle weekends in het buitenland versterken steeds enorm de onderlinge band en zijn ook gewoon steeds heel leuk.

 

Dansorganisaties

De Ierse danswereld is versnipperd geraakt in vier grote organisaties die elk aparte competities en wereldkampioenschappen hebben. Taradance is lid van An Comhdhail. Deze Ierse organisatie is kleiner dan haar meer bekende tegenhanger An Coimisiun, maar is toegankelijker en sluit geen andere organisaties uit. Zo komt het dat onze feiseanna meestal deel uitmaken van een andere organisatie, namelijk WIDA.

DSC_0487.JPG
Feis te Dublin
2016_02_06_D3S6827.jpg
Irish Folk Night
DSC05123.JPG
WIDA Feis Sindelfingen
2020-02-16 - Taradance - Puurs - 160.jpg
Tara Hill
bottom of page